Gin & Tonic er oppe i tiden, eller måske er det bare aldrig gået af mode. Der findes flere og flere små danske destillerier, som udvikler og destillerer deres egen gin (Sams's Island, Radius Gin), og mindst lige så mange forskelligetyper tonic vand i utallige smagsvarianter. Der er så mange, at man må spørge sig selv hvilken tonic skal jeg bruge til gin?
Jeg har altid godt kunne lide tonic selvom jeg drikker meget lidt sodavand, og en dag blev jeg nysgerrig på den helt specielle smag som tonic vand har. Det viser sig, at den særlige, let bitre smag kommer fra kinin, der egentlig beskrives som et lægemiddel til at bekæmpe kramper og i nogle lande malaria. Kinin udvindes af kina bark, og det kan man købe hos velassorterede helsekost butikker.
Jeg havde lyst til at eksperimentere med kina bark og udvikle en tonic essens, eller sirup, som kunne blandes med dansk vand og blive til en hjemmelavet tonic vand. Farven blev overraskende lidt orange og jeg tror det er pga. grapefrugten. Hvis du ønsker mindre farve, kan du erstatte grapefrugten med 2 limes.
Jeg synes det passer godt med blandingsforholdet 1:3, men hvis du ønsker den stærkere så brug 1:2. Og når din tonic essens er klar og klokken har slået 17.00, ja så kan du forkæle dig selv med en gin og tonic.
6 stilke citrongræs
1 økologisk citron, saft og skal
1 økologisk lime, saft og skal
1 økologisk grapefrugt, saft og skal
6 hele, knuste allehånde
2 spsk kina bark
1 L vand
20 g citronsyre
650 g sukker
Skyl citrongræs og skær bunden og de øverste 2-3 cm fra.
Skær citrongræs i 2-3 cm lange stykker.
Skyl citrusfrugterne, riv skallen og pres saften.
Stamp de hele allehånde med bagsiden af en god køkkenkniv for på den måde at knuse dem.
Kog alle ingredienserne, undtagen sukker, sammen i 20 minutter.
Sigt og filtrer igennem et kaffefilter, det er vigtigt for at undgå rester af kinabark i essensen.
Hæld essensen tilbage i gryden og tilsæt sukker.
Varm op under omrøring indtil sukkeret er smeltet og kog ind til konsistensen minder om sirup, eller en tyk saft.
For at lave tonic vand skal du blande essensen med dansk vand i forholdet 1:2 eller 1:3, afhængig af hvor stærk du foretrækker din tonic.
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.