Tilmeld nyhedsbrev
August 2024

Grøn tomatchutney

linje

10 års jubilæum!

Ja, denne opskrift har 10 års jubilæum i år. Første gang jeg delte den var i TV2 programmet Frihuset. Jeg var gæstekok i programmet det sidste halve år inden det stoppede og jeg elskede det!

I de 10 år er jeg blevet endnu mere opmærksom på hvor vigtigt syltning er i forhold til at reducere madspild. Der er mange tomater i sæson her i August, men en del af dem bliver aldrig modnet og røde. De kan høstes grønne og bruges til noget, fx chutney, i stedet for at blive smidt på komposten eller i madaffald.

Chutney er meget nemt at lave, men du skal bruge fantasien lidt så du lærer at bruge det til maden.

Rigtig god fornøjelse med grønt tomatchutney i dit syltetkøkken!

Ingredienser

 

 900 g grønne tomater, skyllet

350 g løg, finthakket

250 g mørk muscovado sukker

2 grønne chili, finthakket

2 spsk. gule sennepsfrø

5 hele kardemommefrø

3 dl hvidvinseddike

1 tsk. salt

90 g rosiner, gerne sultana rosiner

2 fed hvidløg, finthakket

20 g frisk ingefær, finthakket

5 hele kardemommekapsler

Fintrevet citronskal af 1 økologisk citron

 

Fremgangsmåde

Vask og hak tomaterne i passende stykker dvs. store tomater i 8 stykker, mindre tomater i 2 eller 4 stykker.

Rist sennepsfrø og kardemommekapsler på en tør pande et kort øjeblik.

Bland alle ingredienserne på nær rosinerne i en gryde, og bring langsomt i kog.

Lad chutneyen simre i en halv time og rør en gang i mellem.

Smag til.

Kog videre i 20-30 minutter og gerne 1-2 timer - lang kogetid er med til at udvikle smagen.

Det sidste kvarter tilsættes rosiner.

Sluk for blusset når chutneyen har den rigtige konsistens, fast men ikke tør.

Smag til en sidste gang for at sikre god balance.

Hæld på steriliserede glas og luk til med det samme.

God appetit

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Asiatisk agurkesalat

Oktober 2024
Få opskriften >

Nem æblemarmelade

September 2024
Få opskriften >

Baked beans, syltning med bønner

Juli 2024
Få opskriften >

Fladbrød med syltede grøntsager og misoglaseret tofu

Juni 2024
Få opskriften >

Hyldeblomstjordbær slushice

Juni 2024
Få opskriften >

Appelsinmarmelade med valnødder

Marts 2024
Få opskriften >