10 års jubilæum!
Ja, denne opskrift har 10 års jubilæum i år. Første gang jeg delte den var i TV2 programmet Frihuset. Jeg var gæstekok i programmet det sidste halve år inden det stoppede og jeg elskede det!
I de 10 år er jeg blevet endnu mere opmærksom på hvor vigtigt syltning er i forhold til at reducere madspild. Der er mange tomater i sæson her i August, men en del af dem bliver aldrig modnet og røde. De kan høstes grønne og bruges til noget, fx chutney, i stedet for at blive smidt på komposten eller i madaffald.
Chutney er meget nemt at lave, men du skal bruge fantasien lidt så du lærer at bruge det til maden.
Rigtig god fornøjelse med grønt tomatchutney i dit syltetkøkken!
900 g grønne tomater, skyllet
350 g løg, finthakket
250 g mørk muscovado sukker
2 grønne chili, finthakket
2 spsk. gule sennepsfrø
5 hele kardemommefrø
3 dl hvidvinseddike
1 tsk. salt
90 g rosiner, gerne sultana rosiner
2 fed hvidløg, finthakket
20 g frisk ingefær, finthakket
5 hele kardemommekapsler
Fintrevet citronskal af 1 økologisk citron
Vask og hak tomaterne i passende stykker dvs. store tomater i 8 stykker, mindre tomater i 2 eller 4 stykker.
Rist sennepsfrø og kardemommekapsler på en tør pande et kort øjeblik.
Bland alle ingredienserne på nær rosinerne i en gryde, og bring langsomt i kog.
Lad chutneyen simre i en halv time og rør en gang i mellem.
Smag til.
Kog videre i 20-30 minutter og gerne 1-2 timer - lang kogetid er med til at udvikle smagen.
Det sidste kvarter tilsættes rosiner.
Sluk for blusset når chutneyen har den rigtige konsistens, fast men ikke tør.
Smag til en sidste gang for at sikre god balance.
Hæld på steriliserede glas og luk til med det samme.
God appetit
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.