Juli er et overflødighedshorn af grøntsager, bær og frugter som vi bare skal sylte, og det gav mig ideen til "pantry prepping". Dvs. at bevare mad på sylteglas så det kan tages frem til en dag hvor strømmen er gået eller du bare ikke er i humør til at lave mad.
Den ene opskrift blev bagt grøntsagssuppe og den anden baked beans. Baked beans er hvide bønner i en let krydret tomat sauce og det fik jeg en del som barn. Baked beans on toast er et nemt måltid, serveret med en dejlig kålsalat. Du kan sagtens undvære toast eller servere på ristet rugbrød som alternativ.
Så GoMorgen Danmark d. 19. juli
BAKED BEANS INGREDIENSER:
150 g hvide bønner, kogt til ”al dente”, uden kogelage(eller 240 g hvide bønner fra dåse hvor lagen er siet/drænet fra og bønnerne erlet skyllet under rindende vand).
250 ml kyllingebouillon, eller grøntsagsbouillon, eller kyllingefond
250 ml vand
2 tsk Worcestershire sauce, eller engelsk sauce
100 g ketchup
2 spsk. tomatpuré
50 g brun farin, eller muscovado sukker
1 spsk. æblecider eddike
1 tsk hvidløgspulver (eller 2 fed hvidløg)
1 tsk løgpulver (kan udelades)
Hel, sort kværnet peber
1 tsk. salt
10 g majsstivelse
50 ml vand
IBAGT GRØNTSAGSSUPPE
500 g modne tomater
500 g blandede grøntsager fx gulerødder, selleri, squash,græskar, rød peber, gul peber, sød kartoffel, løg.
3 spsk. olivenolie, eller blotrundhåndet direkte fra flasken
1 tsk. salt
1 tsk. paprika
750 – 1000 ml grøntsagsbouillon
3 spsk. eddike fx hvidvinseddike
2 spsk. olivenolie
Øvrigt: 2 sylteglas á 500 ml
BAKED BEANS TILBEREDNING:
Udblød bønnerne i rigeligt vand natten over.
Kasser vandet og hæld de udblødte bønner i en gryde med rigeligt vand og ½ tsk. salt.
Bring i kog og kog bønnerne indtil de er ”al dente” dvs. bløde i midten, men ikke smattede eller udkogte, omkring 45-60 minutter med låg på.
Bland alle ingredienserne til saucen i en passende storgryde sammen med de kogte bønner.
Bring i kog og småkog i 2-3 minutter.
Smag til.
Bland majsstivelse og 50 ml vand sammen til en jævning.
Tilsæt jævningen i gryden under omrøring og omrør indtil saucen tykner.
Hæld de varme baked beans lige fra gryden og på 2 små sterile sylteglas.
Hæld 1 spsk. olie på toppen så det danner et "låg".
Luk sylteglasset til med et sterilt låg.
Opbevar mørkt og køligt i 3-6 måneder.
Servering: Servér på let smurt ristet brød, gerne i fine småtrekanter som spises i en bid.
Tip: Baked beans kan med fordel henkoges på patentglas så de holder et år eller mere.
BAGT GRØNTSAGSSUPPE TILBEREDNING:
Tænd ovnen på 200 C varmluft.
Skyl alle grøntsagerne og skræl de grøntsager som kanskrælles fx gulerødder og sød kartoffel.
Skær grøntsagerne i passende store stykker.
Fordel hele tomater og grøntsagerne i en bradepande beklædtmed bagepapir, eller et ildfast fad.
Fordel olivenolie, salt og paprika hen over grøntsagerne og vend et par gange så de fordeles jævnt.
Bag grøntsagerne i ovnen i 40-50 minutter indtil de er møre/bløde og let karamelliseret.
Vend grøntsagerne hver 10 minut mens de er i ovnen så varmen fordeles jævnt, hold øje med at de ikke brænder i toppen.
De færdigbagte grøntsager blandes med 750 ml bouillon og eddike i en gryde og småkoger i 5-7 minutter.
Tag gryden af varmen, og blend med en stavblender nede igryden, indtil suppen er fint blendet.
Smag til.
Giv suppen et kort opkog og tilføj mere bouillon hviskonsistensen er for tyk, det er smag og behag hvor tyk suppen skal være.
Hæld den varme suppe direkte påsylteglas.
Hæld en spsk. olie hen over suppen så det fordeler sig i et tyndt lag.
Luk glasset til med rent låg med det samme.
Server suppen varm eller kold med gremolata og hvidløgscrutoner.
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.