Så fik jeg langt om længe syltet sushi ingefær! Det er en efterspurgt opskrift af japansk oprindelse, og i øvrigt smager den godt til meget andet end sushi.
Ingefær har kant og skarphed, og den syltede er også sprød, så det giver mange lækre sanseindtryk på én gang.
Sushi ingefær skal være tyndt og sprødt med en sursød smag fra lagen. Den skarpe smag fra ingefæren skal være tydelig og ikke overskygget af andre smagsindtryk. Sådan kan jeg bedst lide min sushi ingefær.
Den største udfordring ved at lave sushi ingefær er at skaffe den mest velegnede ingefær som skal være frisk og ”ung”. Det meste af den ingefær vi kan købe herhjemme, er ikke spilhamrende frisk og dermed også lidt trevlet og gul. Den smager nu helt fint, men en ung ingefær har andre egenskaber. Den er nærmest gennemsigtig og lidt lyserød i farven. Desværre kan den være svær at skaffe.
Brug den friskeste ingefær du kan skaffe og hvis du vil have lidt lyserød farve i lagen, kan du tilsætte nogle skiver radise som afgiver farve når de bliver syltet.
Jeg har tænkt at prøve min syltet ingefær i en frugt salat og som finthakket topping på en dessert med flødeskum. Det kunne også fungere som topping på diverse retter - en lille smagsoverraskelse som fryder og styrker.
Hvis du bryder din hjerne med hvad du skal servere dit eget syltet tilbehør til, så fortvivl ej men husk: sæt det på bordet. Så skal der nok være vovede madsjæle, der prøver noget nyt.
Man siger som bekendt, at forandring fryder. Op til jul kan det være rart med lidt forandring og her er en anden af mine ingefær opskrifter særdeles velegnet, nemlig kandiseret ingefær. Det kræver lidt håndelag at lave kandiseret ingefær men glæden er så meget større når det så lykkes.
125 g ung, frisk ingefær med lyserøde rødder
50 g sukker
100 ml riseddike
100 ml vand
1/2 tsk salt
Skyl ingefæren og fjern den tynde skræl med bagsiden af en ske.
Skær ingefæren i tynde skiver med en kartoffelskræller så du har ca. 100 g skrællet ingefær.
Kog i 1 L vand i 2 minutter og si vandet fra (eller drik den som ingefærte).
Lad ingefær tørre i sien mens du laver lagen.
Bland lagen af sukker, eddike, vand og salt til en lage og bring til kogepunktet.
Læg den tørrede ingefær i et sterilt sylteglas ca. 350 ml og hæld den kogende lage henover.
Luk glasset til med et rent låg og opbevar vedstuetemperatur.
Opbevar på køl efter åbning.
Holder ganske længe men forsøg at spise indenfor 1-3måneder.
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.