I denne måned, og i November, modnes det sorte, beske bær slåen. Hvis du laver snaps kender du helt sikkert slåen men jeg tror også, at det i tidernes morgen, er blevet brugt til saft og søde sager når man ikke havde andet. Man siger, at slåen har godt af at hænge indtil den første nattefrost, men herefter skal du være hurtig fordi fuglene kan rigtig godt lide slåen. Men i disse moderne tider hvor de fleste af os har en smule fryser plads, ja så kan en tur i fryseren også gå hvis man ikke vil vente på nattefrosten.
750 ml Gin - din favorit eller den bedste du kan skaffe
750 g slåen, friske eller optøede
375 g sukker
1 flaske, 1L
Grundlæggende har opskriften følgende ordlyd: en flaske i den størrelse du ønsker, fyldes med bær. Overhældes med sukker og gin i forholdet 1:2. Dvs. 250 g sukker til 500ml gin.
Denne portion passer ca. til 1 flaske på 1 liter, men hvis du ikke har så mange bær, eller kun vil have en lille portion, så kan du skalere efter den gennerelle anvisningen ovenfor. Husk, at flaskehalsen og åbningen skal være stor nok til at bærrene nemt kan komme igennem.
Sørg for at flasken og proppen/låget er ren og steril.
Fyld flasken med bær.
Brug en tragt og hæld sukker på, ryst lidt så sukkeret fordeler sig.
Derefter overhældes med gin til flasken er helt fyldt op, brug tragten om nødvendigt.
Ryst godt så bær, sukker og gin blandes.
Lad flasken stå 1-2 måneder og gerne længere.
Opbevares og nydes ved stuetemperatur.
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.