Denne måned skal du have min skønne mirabelle marmelade af fransk oprindelse. Tricket med at lade frugterne safte natten over er genialt, fordi det mørner frugten samtidig med, at sukkeret opløses. På den måde kan du virkelig minimere kogetiden og få en friskere smag.
Mirabeller kan du plukke i naturen rigtig mange steder. Når jeg skal have stenene ud plejer jeg, hvis frugten er moden nok, at "smutte" dem ud. Man kan også bruge en udstener, men jeg har nu altid haft god erfaring med den helt manuelle process, det er nemt og rimelig hurtigt, nok en anelse smattet men det tager jeg germe med i købet. Det er en meget hyggelig weekend syssel at plukke og udstene mirabeller i godt selskab for til sidst at sylte den dejligste mirabelle marmelade.
Ca. 1,6L
2kg mirabeller
750gr syltesukker
1 tsk citronsyre
3 spsk eddike
3 liter koldt vand
Bland eddike med 3 liter koldt vand.
Læg mirabellerne i blød i blandingen i 10 minutter.
Hæld vandet fra og skyl grundigt under rindende vand imens du fjerner overskydende stilke, blade og des lige.
Udsten mirabellerne ved at smutte stenene ud. Det er nemt hvis de er modne.
Læg mirabellerne i en stor skål, hæld 750gr sukker henover og bland godt.
Stil i køleskabet natten over så frugten safter.
Kog frugten med de 750gr sukker op i en gryde indtil sukkeret er opløst.
Tilsæt citronsyre og smag til. Tilføj mere citronsyre eller sukker efter behov.
Kog i 15-20 minutter og rør jævnligt i gryden så det ikke brænder på.
Skum af mens marmeladen koger.
Foretag evt. geleringsprøven.
Hæld den varme marmelade på steriliserede syltetøjs glas og luk til med skoldede og tørre låg med det samme.
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.