Jeg elsker simpelthen jordbær og har i mange år plukket store mængder fra den lokale pluk selv gård. Hvert år glemmer jeg hvor lang tid det tager at nippe bærrene når jeg kommer hjem! Og de skal skylles (med stilk på, det er vigtigt), nippes og fryses samme dag. Men god film på, eller godt selskab og så er det bare derudaf. Jeg kan aldrig få nok jordbær i fryseren, og friske jordbær kan jeg spise hver dag i hele juni.
Jeg laver ikke så tit sirup, men da jeg for nylig skulle udvikle opskriften til Bage & Sylte magasin, blev jeg overrasket over hvor lækkert det var til fx. yoghurt med granola om morgenen. Så den lille flaske var hurtigt væk og nu da det er blevet juni, er det oplagt at give denne lækre syltet sag videre så den kommer på brunch bordet, morgen bordet og i cocktails og mocktails sommeren over.
Jordbær sirup laver vi i juni med friske jordbær, men på alle andre tider af året kan det sagtens laves med frosne jordbær.
Hvis du bruger frosne jordbær, er det en god ide at lade dem tø langsomt op, gerne natten over. Det er skånsomt at tø op langsomt og bærrene safter og bliver lige klar til at koge op.
Når vi laver sirup, er det ikke nødvendigt at bruge syltesukker fordi vi koger saften ind til den rette konsistens er nået. At få konsistensen rigtig er nok det sværeste ved at lave sirup, men hvis du er i tvivl så kog hellere lidt for kort tid end for længe. Det er nemmere at koge op igen end at skulle fortynde din sirup hvis den er blevet for tyk.
Det er en "mærkesag" om din sirup har den rette konsistens. Det vil sige, du skal mærke efter i håndleddet og det kræver lidt øvelse. Derfor har jeg angivet opskriften som middelsvær, men ellers er det nemt at lave sirup.
Saft, sirup, gele. Nogenlunde i den rækkefølge får du bærsaft til at blive til noget på glas eller flaske nemlig:
1. tyndt (saftevand)
2. lidt tykkere (sirup)
3. helt fast (gelé)
500 g jordbær
1 dl vand
175 g sukker
Saft af ½ citron, eller 1/4 tsk. citronsyre
½ stang vanilje, korn og den tomme stang
Forbered de friske jordbær ved at sortere, skylle ognippe, i den rækkefølge. Skyl altid jordbær med stilken på, så mest mulig af smagen bevares.
Hvis du bruger frosne bær, skal de optøs indtil de er bløde og safter, helst natten over.
Brug en 2-3 liters gryde og kom alle ingredienserne i gryden.
Kogt sagte med låg på i 10-15 minutter indtil bærrene er lidt smattede og saften er kogt ud.
Si saften fra, pres lidt på bærrene i sien så al saften kommer med.
Hæld saften tilbage i gryden, der bliver ca. 4 dl.
Kog op så den spilkoger og kog ind i ca. 5 minutter uden låg indtil konsistensen er rigtig.
Når den er kogt ind, er der 3-3,5 dl tilbage.
Hæld den kogende sirup på en steril flaske og sæt sterilt låg på med det samme.
Opbevar på køl.
Lad gerne din sirup blive stuetemperatur varm før du bruger den.
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.