Endelig kommer månedens opskrift og jeg har trukket lidt i bremsen fordi den skulle udkomme i dag på Dronningens 80 års fødselsdag.
For en del år siden, faldt jeg over opskriften Svensk Dronninge Syltetøj i den grønne syltebog og den måtte naturligvis afprøves. Jeg har ikke opklaret mysteriet om navnet, hvorfor det er svensk dronninge syltetøj, men mit forsigtige gæt er, fordi det indeholder blåbær. Blåbær vokser som bekendt vildt overalt i Sverige og det er vel sagtens et klassisk, svensk bær på lige fod med tyttebær og multebær.
De vilde blåbær er blåsorte indeni, og de andre er hvide indeni. De hedder så vidt jeg ved, amerikanske blåbær og er større.
I Rema1000 kan du ofte købe vilde svenske blåbær på frost, men ellers er de andre mere udbredt. Du kan bruge begge dele i denne opskrift, men jeg foretrækker selv de vilde blåbær.
I gamle dage, på den tid hvor den grønne syltebog udkom, anviste opskrifterne, at man brugte atamon for at konservere syltetøjet. Det mener jeg ikke er nødvendigt når vi sylter i små portioner og derudover har mulighed for at opbevare i køleskabet. Det er klart, at du også skal være opmærksom på hygiejne når du sylter, og det gælder dine sylteglas og låg, såvel som dit udstyr og dine hænder.
Hindbær og blåbær indeholder ikke meget pektin og derfor er det bedst at bruge syltesukker, som er sukker med tilsat pektin og citronsyre. På den måde kan du nedsætte sukker mængden samt kogetiden, og stadig få en god konsistens til dit syltetøj. Syltetøj skal være flydende, men ikke sjasket.
Du kan købe syltesukker eller lave dit eget (se opskriften i min bog), men vær opmærksom på, at konventionelt syltesukker indeholder tilsætningstoffet kaliumsorbat E-202. Køber du økologisk syltesukker indeholder det ikke konserveringsmiddel.
Tilbage er vist blot at ønske vores Dronning tillykke med fødselsdagen og at ønske dig rigtig god fornøjelse med dit syltetøj.
500 g hindbær (friske eller frosne)
500 g blåbær (friske eller frosne)
1 dl vand
300 - 400 g syltesukker
Friske bær skylles og afdryppes.
Frosne bær optøes natten over.
Hæld bærrene i en passende stor syltegryde, 1-2 L.
Tilsæt ca. en dl vand, kun nok så det lige dækker bunden (jo større din gryde er i bunden, jo mere vand skal der bruges til at dække bunden)
Varm op til kogepunktet ved middelvarme med låg på, og småkog i 5 minutter indtil bærrene er godt møre men ikke udkogte.
Tilsæt syltesukker under omrøring og bring i kog.
Buldr kog i 2 minutter.
Skum af hvis der opstår skum.
Smag til.
Foretag geleringstesten.
Fyld i varme, steriliserede glas, der lukkes til med det samme.
Serveringsforslag: nybagte boller, kagebord, en ostemad, ristet brød, scones, i kager, til pandekager og som topping på yoghurt.
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.