Gastrik er en slags eddike sirup, der bruges som smagsgiver. I bund og grund er det en indkogt sur-sød væske, der også kan laves med rødvin og i det hele taget på mange forskellige måder. Denne simple version laves på karamelliseret sukker og æblecidereddike (eller æbleeddike). Gastrik bruges med stor succes til at justere smagen i saucer, supper, gryderetter, glaze, BBQ sauce, og meget andet godt.
500 ml æblecider eddike
200 g sukker¨
Bemærk: Du kan bruge alle slags eddiker, men juster på sukkermængden afhængig af din egen smags præferencer og eddiken. For eksempel er æbleeddike naturligt sødere end balsamico og lager eddike. Hvis du bruger lager eddike, så lav 1:1 sukker og eddike.
Smelt sukker langsomt på en sauter pande så det karamelliserer uden at brænde på, det tager 10-15 minutter.
Tilsæt eddike.
Nu bliver sukkeret hårdt, men lad det blive på panden og smelte over middel varme, det tager ca. 5 minutter.
Lad blandingen småkoge i ca. 10 minutter indtil den minder om en tyk sirup.
Hæld på steril flaske og luk til.
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.