Tilmeld nyhedsbrev
Syltedronningens verden

Syltning & Sanselighed

linje
Senest opdateret:
23.1.2019

Syltning ogsanselighed

Syltning og sanselighed hænger sammen og det ved jeg noget om. Jeg har holdt en række foredrag for FOF med temaet syltning og sanselighed og selvom mine tålmodige deltagere nok var lidt skeptiske, så blev de positivt overraskede. Det kan jeg godt forstå.

Sanserne

Det lyder måske lidt banalt, men det er meget simpelt at give sig hen til en opgave som sætter sanserne i spil. Det giver en utrolig livsglæde at opdage duften af æbleblomster, se smukke bær på busken, høre kål knase, smage på sit første hjemmelavede syltetøj og mærke solen i et modent brombær. Jeg har to særlige oplevelser - brombærkrattet og mirabelletræet - som jeg ofte fortæller fordi de illustrerer, hvordan man kan blive ét med naturen og mærke livskraften fra den.

Tid

Det er bestemt ikke altid jeg har tid til selv at plukke det jeg sylter, ja faktisk er det sjældent i disse dage. Men sanseligheden kan også mærkes når jeg arbejder med råvarerne og ser hvad der sker i gryden. Syltetøj kan vi lave på kort tid, eller vi kan give os hen til en proces, der varer 2-3 dage, fx citrus marmelade. Enten handler det om at få noget fra hånden her og nu, smage og dufte hjemmelavet syltetøj. Ellers handler om at give sig selv et frirum med plads til fordybelse og tålmodighed, og gå på opdagelse i syltegryden, så at sige.

Her kan du vælge at give dig hen til en gryde, tage dig god tid, fumle lidt med ingredienserne og smage dig frem. Jeg plejer at sige, at opskriften er et udgangspunkt, men ikke mere end det. Brug dine fornemmelser,indskydelser og smag dig frem. Prøv dig frem. Måske er du usikker i starten, men med tiden vil du kunne læne dig mere op at din egen smag og det er sjovt!

En tur til grønthandleren

Selvom det lige nu er vinter, kan vi sagtens få danske råvarer. Gå en tur til din lokale gårdbutik, supermarked eller grønthandler og se hvilke danske råvarer du kan finde. Jeg gætter på hvidkål,spidskål, rosenkål, gulerødder, løg og æbler. Her er det synet af grøntsagerne, som kan give dig lyst til at sylte dem. Om sommeren er det ofte duften eller følelsen fordi vi nemt kan gå ud i naturen for at finde, plukke og samle. Lige nu kan du finde danske hvidkål alle steder og hvidkål har mindst 3 fordele: det er en grøntsag, det er billigt, det er dansk. Prøv min opskrift på kål pickles, som er en favorit hos mange.

En tur i køkkenet

Du kan også vælge at gå en tur i dit køkken, hvis du vel at mærke fik syltet sidste sommer. Så kan du åbne et glas eller en flaske og dykke ned i minderne om den dag du syltede. Her kan du vække sanserne ved at tænke tilbage på en solrig og varm dag, hvor bærrene på busken bønfaldt dig om at blive plukket.

En tur i gryden

Og endelig kan du gå en tur i gryden. Sylte noget med en rest frugt, bær eller grønt du har liggende. Få en god ide, prøv den, se hvad der sker og dyk ned i gryden med alle dine sanser. Husk, at du altid kan sylte noget og der er både råvarer, sukker, eddike og krydderier som du kan lege med.

Rigtig god fornøjelse!

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter