Tilmeld nyhedsbrev
Syltedronningens verden

Syltning i en corona tid

linje
Senest opdateret:
16.4.2020

Vores fremtid efter corona-krisen

Sidste år mødte jeg fremtidsforsker Liselotte Lyngsø ved et foredrag i netværksgruppen Kvindelige Virksomhedsejere. Det var interessant at møde en, som forsker i hvordan fremtiden former sig, det vil sige forskning, som er baseret på data og analyser, for hvordan gør man det? 

Det er lokkende at tænke sig, at nogen kan se ind i krystalkuglen og spå hvordan vores fremtidige liv vil se ud, vel at mærke på et makroplan. Det vil sige de store linjer som i begrænset eller vidt omfang påvirker min hverdag, og livet indenfor mine, eller dine, fire vægge.

I går kom Liselotte Lyngsø fra Future Navigator med 10 bud på hvordan corona-krisen vil skærpe vores fremtidssans. Det har jeg læst og fordøjet og jeg forholder mig til det, fordi jeg, sandsynligvis lige som dig, tænker over hvordan denne verdens-virus-krise vil påvirke og forme vores fremtid.  

Lad mig slå ned på to punkter i listen over de 10 bud, nemlig bud 4 "Vi insisterer på at spille hovedrollen i vores eget liv ved aktivt at slukke" og bud 7 "vi stopper op og bliver bevidst nøjsomme". De to punkter er nemlig særligt relevante i forhold til syltning.

Aktiv fordybelse

Liselotte Lyngøs skriver, at corona krisen kan være det som udløser, at vi for alvor får trænet vores evne til aktiv fordybelse. Ja tak.

Syltning er en vej til aktiv fordybelse. En beskæftigelse, en aktivitet, en syssel som vi kan fordybe os i, sætte verden til side et øjeblik og bare være til i al sin enkelthed.

I dag er syltning ikke nødvendigt for overlevelse, men når du står begravet i et brombærkrat eller på hovedet nede i din syltegryde, så ved du hvad jeg mener med aktiv fordybelse.

Jeg inviterer dig til at prøve NU. Gør det i dag. Tøv ikke.

Der er ikke så meget at plukke i naturen lige nu, men du kan starte med 3 af mine nemmeste og mest populære opskrifter.

  1. Lynsyltede gulerødder
  2. Rabarberkompot med timian
  3. Jordbær syltetøj med basilikum

Nøjsomhed

Bud nummer 7 fra Liselotte Lyngsø er "at vi stopper op og bliver bevidst nøjsomme". Vi drømmer om at geare ned. Jeg er enig. Sidste år hørte jeg, at der var en trend på vej som handlede om det samme, den hed "pause-please".

Liselotte Lyngsø mener desuden, at corona-krisen har mindet os om, at alt har en ende, og at den vigtigste ressource i vores liv er et godt helbred for os selv og vores nærmeste. Hendes 7 bud for vores fremtid efter corona-krisen er at vi bliver "bevidst nøjsomme". Det vil sige, vi finder ud af, at vi kan klare os med et mindre forbrug end vi egentlig troede.

Nøjsomhed er et godt skridt på vej til at vi forbruger mindre af jordens ressourcer, så det håber jeg på.

Kom ud i naturen, pluk det du kan sylte

Når du sylter kan du være med til at bruge de bær, blomster og frugter som vokser i naturen, og du kan plukke dem ganske gratis. I går var jeg en tur i Hareskoven for at finde skovmærke som jeg skal bruge til en opskrift i min næste bog. Desværre fandt jeg ikke nogen så jeg må ud igen om en uges tid.

I maj og juni kan du plukke både syrener, bøgeblade og hyldeblomster, og de kan alle sammen syltes. Syrenerne til syren gelé, bøgebladene til pesto, og hyldeblomsterne til den klassiske, udødelige hyldeblomst saft, der bare smager af sommer. Den opskrift må jeg se at få lagt ud! Den mangler.

Vores fremtid er lige her og nu

Jeg er jo en lille smule kulret med syltning og jeg synes, at du og jeg og vi alle sammen skal tage stafetten og komme i gang med at dyrke aktiv fordybelse og bevidst nøjsomhed, og begge dele kan vi gøre gennem syltning. Hvis du synes det lyder volapyk så udfordrer jeg dig: giv syltning en chance denne sommer og se om ikke det alligevel er rigtigt!

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter