Det er oplagt, at månedens opskrift i Maj er min vinder-syltetøj Rustik Rabarber. Den sylter vi nemlig mens rabarberne er friske, og gerne i flere omgange. Den bliver hurtigt spist!
Rustik rabarber syltetøj er især god til morgenmaden som topping på skyr eller græsk yoghurt, eller som sødt til havregrød eller en ostemad. Brug den røde del af rabarberne til dit syltetøj, så får den en flottere farve.
Syltetip fra Dorte
Jeg har fået et tip fra Dorte som jeg vil dele med jer. Hun foreslår, at tilsætte smuttede mandel splinter, eller hele smuttede mandler, til rustik rabarber syltetøj. Mandlerne tilsættes de sidste 2-3 minutter af kogningen.
500 g friske rabarber
250 g syltesukker
1 vaniljestang
revet skal og saft af 1/2 appelsin
1/4 dl vand
Læg rabarber og sukker lagvis i en kasserolle, start og slut med sukker.
Læg de to stykker vanilje ind imellem lagene.
Riv skallen af appelsinen hen over rabarberne, og hæld dernæst saften ud over.
Lad frugten stå i den tildækkede kasserolle natten over for at safte og marinere.
Næste dag tilsættes vand, og syltetøjet varmes op ved middelhøj varme, indtil sukkeret er opløst.
Rør en anelse i kasserollen, men vær forsigtig med ikke at rumstere for meget, så rabarberne mister deres form.
Skru nu op for næsten fuldt blus og kog i 5-7 minutter, indtil syltetøjet har nået geleringspunktet.
Fyld på steriliserede glas, luk til med det samme, og opbevar i køleskabet i en måned eller to...... hvis det da ikke er spist inden da!
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.