Jeg elsker peberrod. Det er stærkt og vokser i Danmark.
Peberrod giver den jordrede rødbede et godt modspil, og peberrod er naturligt antibakerielt, dvs. naturligt konserverende. Er det ikke fantastisk! Naturen giver os bla. peberrod, hvidløg, chili og ingefær som er naturligt konserverende. Så niks, tilsætningsstoffer er ikke nødvendigt.
Et godt tip er: smag på din relish før og efter den trækker. Tilføj mere peberrod hvis den skal være stærkere, men smag til fordi peberrod kan variere meget i styrken.
Peberroden kan have forskellig styrke afhængig af friskhed og sort, så smaggerne på din peberrod inden du bruger den.
Denne relish er råsyltet og holder 2-4 uger i køleskabet.
En rigtig vigtig fordel ved denne opskrift er, at du kan bruge en rest syltet rødbede som du har stående. Syltede rødbeder kan holde sig længe, men på et tidspunkt kan de godt være blevet så "møre", at du ikke længere har lyst til at spise dem, eller smagen er forduftet.
100 g syltet rødbede, skåret i bittesmå stykker,eller revet
100 g rå rødbede, skrællet, skyllet og revet (vej efter den er skrællet), med rivejern
25 g rå peberrod, skrællet, skyllet og fintrevet (vej efter den er skrællet), fx med microplane
½ tsk salt
1 dl rødbedelage, fra de syltede rødbeder
Bland de 3 ingredienser sammen i en skål; jeg river peberroden fint så den er i mindre bidder end rødbedestykkerne.
Tilsæt lagen fra de syltede rødbeder, lige nok til at det samler de 3 ingredienser.
Smag til og lad trække til næste dag.
Smag til, tilsæt mere peberrod hvis du ønsker en stærkere relish.
Hæld på sterilt sylteglas og luk til med sterilt låg.
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.