Råsyltede kartofler er et spændende tilbehør til fisk eller fjerkræ, eller anden aftensmad. Gode, danske kartofler kan vi købe hele året, men jeg synes de passer godt til november som en vinterspise, med et nyt twist.
Jeg har skrevet lidt om råsyltning i et af mine blog indlæg - og helledusseda hvor skal jeg snart få skrevet et nyt indlæg, det er alt for længe siden.
Som med alt andet råsyltet, har det en kort holdbarhed, men samtidig har det fordelen af at være her-og-nu syltning. Det vil sige syltning som du kan lave få timer inden du skal bruge det, samt syltning som ikke tager helt så lang tid.
Kartoflerne skal vitterlig skæres i meget tynde skiver på mandolinjern (eller med en skarp urtekniv) og 100 g lyder ikke af meget, men er nok til 2 personer. Det er også vigtigt, at du skiver kartoflerne som det sidste, så de ikke ligger og venter på lagen. I så fald oxiderer de og bliver brune.
Rigtig god fornøjelse!
2 små kartofler, ca. 100 g
1 rødløg
1 dl olivenolie
½ dl hyldeblomsteddike (gerne hjemmelavet)
1 spsk. honning
¼ tsk. salt
Lidt friskkværnet peber
Pil rødløget, halver det, og skær det i helt tynde både.
Bland olie, hyldeblomsteddike, honning, salt og peber i en lille gryde og varm op til kogepunktet; det er ikke nødvendigt, at det koger.
Skær kartoflerne i helt tynde skiver på mandolinjern, alternativt med en meget skarp kniv, men det er svært at skære så tyndt.
Læg skiverne i en skål sammen med rødløg, overhæld med den lune dressing og bland godt sammen.
Lad kartoflerne trække 10-15min., og server dem lune eller kolde.
Kan opbevares på køl i 3-5 dage.
Tip: hvis du ikke har hyldeblomsteddike så forsøg med en mild æblecidereddike eller hvidvinseddike.
Tip: I juni 2021 når hyldeblomsterne igen indtager vort land, kan du nemt lave din egen hyldeblomsteddike ved at overhælde en god mængde friskplukkede hyldeblomster - lagt i en fin, bredmundet, ren flaske - med hvidvinseddike eller lagereddike. Lad det trække 2-4 uger, si eddiken fra, kassér blomsterne, og hæld eddiken på en fin flaske og luk. Voila!
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.