Kål er genialt i marts. Det bruges flittigt til fermentering af sauerkraut men er også utrolig velsmagende syltet. Denne opskrift kommer hele vejen fra New Zealand og jeg er på kort tid blevet meget glad for den. Klæder en mandags-krebinet helt utrolig godt, men prøv den i salat eller som surt tilbehør til et mildt måltid eller et stykke smørrebrød, som længes efter en kompagnon.
500 g kål, ca ¼ stort
200 g gulerødder, ca 2 mellemstore
100 g løg, ca 1 stort
200 g rød peber, ca 2
4 dl lager eddike
100 g sukker
1 spsk salt
1 spsk sellerifrø (eller kommen, eller spidskommen)
1 spsk gule sennepsfrø.
Riv kål og gulerødder i food processoren.
Skær løg og rød peber i mindre stykker.
Bland de 4 grøntsager godt sammen.
Bland eddike, sukker, salt og krydderier i en gryde og kog lagen op. Smag til.
Kom grøntsagerne i og giv dem et kort opkog, 1 minut.
Si lagen fra, gem den, og fordel grøntsagerne i 2 sylteglas ca. 400 ml hver.
Varm lagen op til kogepuktet og hæld den derefter over grøntsagerne så de er dækket.
Luk til med det samme.
Kan opbevares i køkkenskabet i 3 måneder, men smager absolut bedst den første måneds tid.
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.