I juni måned smæsker vi os i jordbær. En juni dag, bedst som jeg stod og anrettede en tomatsalat med basilikum fik jeg pludselig færten af jordbær og tænkte, at den guddommelig duft af basilikum måtte komme på glas sammen med frisklavet jordbær syltetøj.
Når vi sylter bruger vi alle sanserne, og således blev månedens opskrift til en nem og overraskende syltetøj med basilikum og jordbær. Jordbær indeholder ingen pektin, så husk at bruge syltesukker, så du undgår sjasket syltetøj. Hvis du dog alligevel bruger almindeligt sukker, så skal du enten bruge mere sukker, eller koge det længere tid for at få den rigtige konsistens.
Brug meget gerne geleringstesten når du skal vurdere om din syltetøj har kogt længe nok.
Giver ca. 2 glas á 200 ml
1 stor håndfuld frisk basilikum (ca. 1 lille potte)
450 g jordbær (friske, frosne eller nogen, som er for kedelige til at spise)
150 g syltesukker
Saft af ½ citron
Skyl og tør den friske basilikum.
Kør i foodprocessoren sammen med sukkereret indtil basilikum er finthakket.
Skyl og nip de friske jordbær og kog op med 1-2 spsk vand i bunden af en lille kasserolle.
Kog i 5-10 minutter indtil bærrene begynder at mørne.
Tilsæt citronsaft, samt sukker/basilikum blandingen og bring til kogepunktet.
Buldr kog i ca. 5 minutter, eller mindre, kun lige længe nok til, at den består geleringstesten.
Fyld på rene og steriliserede glas, og luk til med rent låg med det samme.
Opbevar på køl.
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.