Tørring er en naturlig konserveringsmetode i familie med syltning. Det er nemt, men du skal have lidt tålmodighed.
Tørrede æbler smager som slik og det er umagen værd. Prøv at krydre med kanel eller lakrids.
4 æbler
2 dl sukker
4 dl vand
Saft af 1 citron
Evt. stødt kanel
Skyl æblerne og udkern med en æbleudkerner.
Skær i 2 mm tynde skiver på mandolin jernet eller i hånden.
Kog en lage op af vand, sukker og citronsaft, kun lige til kogepunktet.
Sluk for varmen og læg æble skiverne ned i gryden.
Lad æble skiverne ligge i 5 minutter og tag dem derefter op af lagen.
Placer æble skiverne i ét lag på bageplader beklædt med bagepapir og sæt i en forvarmet ovn på 60C.
Du skal nok bruge ca. 4 bageplader til 4 æbler.
Tør i 8 timer ved 60C.
Æblerne er herefter enten knas-tørre eller semi-dried dvs. lidt bløde, men stadig tørrede. Det afhænger af tykkelsen og diameteren på hver enkelt skive.
Strø gerne med stødt kanel hvis du har lyst til kanelsmagen.
Placer med det samme i lufttæt beholder (fx et patentglas), så snart æblerne kommer ud af ovnen vil de nemlig begynde at suge luft til sig igen, og derved blive bløde.
Du kan:
gemme overskydende lage på køl i 4-5 dage og genbruge til næste portion.
bruge lakridspulver i stedet for kanel.
Hvad skal jeg bruge tørrede æbler til?
Spises som de er som slik. Gode som turmad. Kan også kommes i en frugtsalat hvis man står og mangler æbler, eller i granola og morgengrøden.
Hvor længe kan de holde?
Æblerne kan holde 6-12 måneder, hvis de er tørret godt igennem og opbevares tørt og lufttæt, men de bliver hurtigt bløde hvis de ikke opbevares tørt og luftæt.
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.