Tilmeld nyhedsbrev
December 2019

Grønkålspesto

linje

Jeg holder af traditioner men også af fornyelse, begge dele i passende mængder.

Grønkålspesto er et alternativ til den klassiske pesto med basilikum og passer godt til vintermånederne. Ideen med grønkålspesto er sikkert opstået i norden fordi vi hele vinteren igennem kan nyde godt af det sunde grønkål. Det er bedst at lave en lille portion som denne fordi den friske smag går hurtigt af. Pesto holder desuden ikke så længe så det er også en god grund til at lave en lille portion.

I juni 2017 var månedens opskrift en sommerpesto med tørrede tomater, og du kan også lave pesto om foråret med ramsløg eller med persille.  

Det er vigtigt at skylle grønkålen grundigt og fri for al jord. Du får et bedre resultat hvis du tørrer grønkålen nogle timer inden du laver pesto så overskydende skyllevand ikke kommer med ned i pestoen. Det kan fordærve den hurtigere.

Af hensyn til holdbarheden skal du altid "pakke" pestoen sammen i glasset med en ske så der ligger et tyndt lag olie i toppen. Det beskytter pestoen. Påfyld gerne med olie hvis din pesto er til den tørre side.

De smukke grønne farve falmer med tiden og kan godt blive lidt mat. Det betyder ikke at den er dårlig men den er absolut smukkest når den er frisk, dvs. 1-3 dage gammel, så lav små portioner. Start fx med at lave 1/2 portion af opskriften og se hvor hurtigt du får spist den!

August 2024

Der er masser af danske oste, der kan bruges som alternativ til den italienske parmesan ost. Prøv fx Fyrtårn fra Thise, Primeo fra Nørup mejeri eller Knas fra Them.

Ingredienser

4-6 stængler velskyllet, ribbet og tørt grønkål (ca. 100 g ribbede blade)

50 g parmesan/vesterhavsost, i mindre stykker eller revet

6 spsk. olivenolie + lidt ekstra til at dække overfladen

1/2-1 fed hvidløg

1/2 dl mandler, ca. 30 g

saft af ½ citron

½ tsk salt

Tip: til foråret kan du erstatte noget af kålen med friskplukkede bøgeblade. Hold øje med hvornår bøgen springer ud, og pluk de lysegrønne, friske blade. Skyl dem og lad dem lufttørre før brug i pestoen.

Fremgangsmåde

Kom alle ingredienserne, på nær olie, i en minihakker eller foodprocessor.

Blend et minuts tid til det er homogent og finthakket i konsistensen.

Tilsæt olien mens du blender indtil pestoen er mættet af olie og olien er godt fordelt.

Smag til og tilføj lidt olie hvis du ønsker en mere lind pesto, men ikke for meget så den svømmer i olie.

Hvis du er fristet til at tilføje hvidløg så vent 5-10 minutter og smag igen. Smagen af hvidløg forstærkes i takt med at pestoen trækker.

Hæld den færdige pesto på et sterilt glas, gerne med en syltetragt, dæk overfladen til med olie og luk glasset.

Grønkålspestoen kan holde sig i køleskabet i 3-5 dage.

Tip: Brug kun rent service, kniv, gaffel eller ske når du serverer din pesto.

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Asiatisk agurkesalat

Oktober 2024
Få opskriften >

Nem æblemarmelade

September 2024
Få opskriften >

Grøn tomatchutney

August 2024
Få opskriften >

Baked beans, syltning med bønner

Juli 2024
Få opskriften >

Fladbrød med syltede grøntsager og misoglaseret tofu

Juni 2024
Få opskriften >

Hyldeblomstjordbær slushice

Juni 2024
Få opskriften >