Kan man spise noget som hedder læder? Ja, når det er lavet på frugt.
Frugtlæder kan laves på et hav af forskellige frugtblandinger. Udgangspunktet er en frugtmos, som tørres. Det er nemt at lave mos, men det svære ved at lave frugtlæder er at få den rette læderagtige konsistens. Det kan styres bedst i en dehydrator, men det har jeg ikke, så jeg bruger en ovn.
Det bedste resultat opnås ved lav temperatur over lang tid. Typisk sætter jeg mit frugtlæder i ovnen på 55C og lader det stå natten over, men ovne er meget forskellige og derfor vil jeg anbefale at du første gang laver det i dagstimerne, så du kan holde øje.
Hvilken kombination af frugt du vælger afhænger af årstiden og hvad du måtte have i din fryser eller på dit køkkenbord.
Lige nu er det sæson for blommer og æbler, men i juli måned kunne det være stikkelsbær og blåbær, solbær og blåbær, eller noget helt tredje. Bær med kerner i giver en lidt "nubret" frugtlæder, men hvis du laver den på æbler og blommer får du en helt glat og blank læder, og det er et godt sted at starte, det kan de fleste lide.
Frugtlæder kan laves uden sukker. Smag altid på din mos først og vurder om den lige skal have lidt mere sødme for at ramme balancepunktet. Mange foretrækker en syrlig frugtlæder, prøv dig frem.
Frugtlæder er sjovt at lave og smager intenst af de bær og frugter du bruger. Det kan være svært at lave frugtlæder fordi mosen skal være tyk men ikke fast, og det kræver lidt opsyn så læderet ikke bliver for tørt eller for vådt. Første gang er det bedst at lave det i løbet af dagen så du kan holde øje med det. Når du har prøvet det nogle gange kan det stå i ovnen natten over. Hvis du har en dehydrator er det oplagt at bruge den.
500 g æbler, skyllet, af-stilket, udkernet og skåret i 4-8 stykker.
500 g blommer, skyllet, udstenet og skåret i 4 stykker
0,5 dl vand (ikke nødvendigt hvis du bruger optøede blommer)
Honning eller sukker, efter smag
Evt. 1 tsk kanel eller kardemomme, efter smag
Kog frugterne i 20-30 minutter under låg med en lille smule vand i bunden, indtil de er godt sammenkogt og en anelse grødet.
Hvis der er meget væske i skal du koge videre for ellers bliver mosen for tynd.
Tag gryden af blusset og blend frugterne til en lind mos.
Hvis du ikke kan blende skallerne helt ud, skal mosen sies igennem en sigte.
Tilsæt 2-3 spsk. honning og smag til, men du kan sagtens undlade at søde mosen.
Smagen skal være frugtsød og syrligheden fra æble- og blommeskallerne må også gerne trænge igennem.
Beklæd 2 bageplader med bagepapir.
Fordel ½ af mosen på den ene bageplade og spred ud i et tyndt lag, men ikke så tyndt at du kan se bagepapiret igennem.
Gentag med bageplade nr 2.
Bag i ovnen 8-10 timer, eller mere, ved 55C. Byt eventuelt rundt på pladernes placering i ovnen halvvejs igennem.
Frugtlæderet er færdigt når det er tørt, men ikke knastørt.
Riv frugtlæderet af bagepapiret, rul det sammen til en pølse og pak den ind i madpapir eller vokspapir.
Opbevares tørt ved stuetemperatur, og nydes i små bidder, som rives af.
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.