Tilmeld nyhedsbrev
September

Antipasto mix

linje

Syltning i september

I efterårsmåneden september er der mange råvarer at sylte, men særligt æbler, pærer og blommer og desuden løg, gulerødder og rødbeder.

Alligevel faldt valget denne måned på en opskrift med nogle helt andre ingredienser, bla. hvidløg. For tiden er det muligt at købe friske, danske hvidløg og dem er jeg helt vild med. De er markant bedre end mange af de importerede hvidløg jeg ellers kan skaffe og derfor har jeg hele tiden lyst til nye opskrifter med hvidløg.

En super lækker opskrift er agliata som jeg udgav helt tilbage i august 2016! Agliata laves på hvidløg, persille og daggammelt brød og minder om pesto i konsistensen.

Men denne gang havde jeg lyst til at sylte hvidløgene hele og heraf udsprang ideen med antipasto. I et af mine gamle syltehæfter fandt jeg inspirationen og dermed fik jeg syltet antipasto mix til mit forråd.

Hvad er antipasto ?

Hvad betyder antipasto? Det er italiensk og direkte oversat betyder det forret, eller måske appetitvækker som forret jo også er. Jeg synes antipasto er et godt alternativ når man har gæster eller aftensmaden tager tid at lave. Så er det langt bedre og mere velsmagende at sætte frem i stedet for chips eller saltstænger.

En antipasto mix er en blanding af salte ingredienser som krydres og opbevares i olie. Det kan altid bruges som en lille saltet snack så du behøver ikke kun tænke på det som en forret inden middagen. Antipasto mix kan bruges i en salat, til pasta, til en picnic, et tapasbord, og endda til brunch bordet.

Det lækreste er at bruge dine egne soltørrede tomater, men et glas af de købte kan sagtens bruges. Tomat sæsonen er ved at være forbi så hvis du dyrker dine egne så er det nok kun de grønne tomater du har rigeligt af lige nu.

Forråd

Efteråret i september har været smukt, solrigt og varmt men i dag er det regnvejr, gråt og køligt. Så mærker jeg lysten til at fokusere på mit forråd som skal forsøde de næste mange måneder til foråret igen er over os. Med moderne syltning som jeg står for, underviser i og holder foredrag om, sylter vi hele året, men helst i sæson. Dvs. at vi om vinteren sylter citrusfrugter, kål, tørret frugt og æblerne fra efteråret som er ved at blive bløde.

Min kommende, nye bog hedder Syltedronningens Forråd og den udkommer i næste måned. Læs mere om den her og glæd dig. Du kan allerede nu bestille dit eksemplar og bruge den hele vinteren til at lave dit eget forråd.

Rigtig god fornøjelse!

Ingredienser

2 glas á 400 ml

2 hvidløg, dvs. alle fedene fra 2 hvidløg

Ca. 250 ml vand + 1 tsk salt

100 g soltørrede tomater i olie, drænet

50 g kapers, de små eller brug 15 af de store med stilk

200 g sorte kalamata oliven, udstenet(uden sten) og drænet

2-3 kviste timian, skyllet

2-3 kviste salvie, skyllet

2-3 kvist rosmarin, skyllet

1/2 L hvidvinseddike, eller rødvinseddike

2 spsk sukker

2 tsk salt

1/2 L olivenolie

Fremgangsmåde

Pil hvidløgene og kog feddene i 5 minutter i vandet saltet med 1 tsk salt.

Blancher kvistene af timian, salvie og rosmarin med i kogevandet de sidste 30 sekunder.

Si kogevandet fra og dryp hvidløg og urter af i nogle minutter.

Steriliser de to sylteglas og dertilhørende låg.

Hak, eller klip, de soltørrede tomater i mundrette bidder og fordel ligeligt i de to sylteglas.

Fordel ligeledes hvidløg, krydderurter, kapers og oliven i de to sylteglas.

Kog eddike, sukker og salt op til en lage og fordel i de to sylteglas.

Lad glassene trække med eddikelagen i 3 dage.

Hæld eddiken fra og overhæld indholdet med olivenolie.

Opbevar på køl.

Om Syltedronningen

Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!

Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.

Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.

Opskrifter

Læs også

Asiatisk agurkesalat

Oktober 2024
Få opskriften >

Nem æblemarmelade

September 2024
Få opskriften >

Grøn tomatchutney

August 2024
Få opskriften >

Baked beans, syltning med bønner

Juli 2024
Få opskriften >

Fladbrød med syltede grøntsager og misoglaseret tofu

Juni 2024
Få opskriften >

Hyldeblomstjordbær slushice

Juni 2024
Få opskriften >