Agliata er en Italiensk sauce, der stammer fra Toscana, og kan spores tilbage til den romerske tid. Saucen er lavet på hvidløg og minder lidt om pesto, men i stedet for ost, bruges tørt brød og derfor egner den sig godt til veganere. Ligesom med så mange andre italienske specialiteter, er opskriften på agliata også regionsbestemt. I regionen Emilia Romagna laver man vistnok agliata med sardiner eller ansjoser.
4 skiver tørt (daggammelt) hvedebrød uden kerner og uden skorper
10 fed friske hvidløg, pillet
1/2 bundt bredbladet persille, ca. 2dl, vasket og tørret
1/2 dl olivenolie
1 spsk hvidvinseddike
½ tsk salt
Peber
Bland brød, hvidløg og persille i en foodprocessor indtil det er finthakket.
Hæld olivenolien i lidt ad gangen i en lind strøm, så der opstår en emulsion.
Smag til med hvidvinseddike, salt og peber.
Hæld på steriliserede, små sylteglas, top af med olie så det dækker og luk til med låget.
Hvad skal jeg bruge det til?
Pasta, dip, mildt kød, kylling, topping til smørrebrød
Hvor længe kan det holde ?
1-2 uger i køleskabet hvis du dækker til med olie efter hver brug
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.