I September er der læssevis af friske, danske æbler og det skal vi fejre med en rigtig god æble opskrift. Selvom æbler er eminente i syltekøkkenet og kan bruges på utallige måder, faldt valget ubesværet på en af mine chutneyer, som er utrolig populær.
1 kg æbler
125 g medjol dadler (eller andre dadler)
4 løg, i grove tern
4 fed hvidløg, finthakket
45 g friskrevet ingefær
250ml æbleeddike
5 spsk gul eller rød karrypasta
125 g lys muscovado sukker (eller anden sukker) - evt. mindre sukker
1 spsk salt
Skyl æblerne, udkern og skær i mindre stykker (eller riv dem i en food processor).
Hak dadlerne i grove stykker (kør evt i food processor sammen med løg og hvidløg).
Hak løg og hvidløg.
Skræl og riv ingefær.
Kom æbler, dadler, løg, hvidløg og ingefær i en tykbundet gryde sammen med æbleeddike og karry pasta.
Kog blandingen op langsomt og lad koge i 15 minutter indtil frugten begynder at mørne.
Tilsæt sukkeret og rør godt rundt til det er opløst.
Tilsæt salt efter smag, dvs. mere eller mindre end 1spsk alt efter din smag.
Kog op igen og kog i 45minutter indtil til konsistensen er passende tyk.
Smag til undervejs og tilsæt, sukker, salt eller eddike efter smag.
Du skal stræbe efter en sød syrlig og krydret chutney.
Chutneyen har godt af at koge længe, det udvikler smagen, men rør i den ofte for at den ikke brænder på.
Hæld chutneyen på steriliserede sylteglas som lukkes til med det samme.
Hvor længe holder det?
6-9 måneder ved stuetemperatur, efter åbning 2-4 uger i køleskab
Hvad skal jeg bruge det til?
Burger, hot-dog, sammenkogte retter, smørrebrød, kylling, kød, ost og vegetar retter.
Min mission er at få alle til at sylte og få moderne syltning til alle måltider!
Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere råvarer ved at tilsætte sukker eller eddike.
Jeg hedder Helena Grayston og det er mig, som står bag Syltedronningen.